ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ (Residency)

ΤΕΣΣΕΡΑ (συν ένα) ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Residency | 26 Σεπτεμβρίου - 18 Οκτωβρίου 2020For English Press HereΤο ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά) - συν ένα, το στοιχείο του χρόνου, συστήνοντας μια θεματική πρόταση που επιχειρεί να εντάξει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τις εποχές, την ύλη, την ενέργεια, τη φύση, την παράδοση και τις διάφορες κοινωνικές εκφάνσεις τους.

Για την υλοποίηση του ετήσιου θεματικού κύκλου το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την κατάθεση πρότασης / έργου με αφορμή ένα από τα τέσσερα ακόλουθα Στοιχεία: Φωτιά , Νερό, Αέρας, Γη, και μια από τις επιμέρους επιλεγμένες τοποθεσίες του νησιού της Τήνου που αντιστοιχούν στο κάθε στοιχείο, όπου και θα παρουσιαστούν, ως εξής:

Φωτιά-Νερό/Λατομεία Κουμελά,
Νερό-Γη/Λιβάδι Κώμης,
Γη-Φωτιά/Χωριό Ισμαήλ,
Φωτιά-Αέρας/Φάρος Παπάργυρας,
Αέρας-Γη/Κακιά Σκάλα,
Αέρας-Νερό/Παραλία Λιβάδας.


Οι συμμετέχοντες μπορούν να ανήκουν σε οποιοδήποτε κλάδο του καλλιτεχνικού - επιστημονικού - ερευνητικού φάσματος, όλων των ηλικιών και χώρων καθώς και φορέων - οργανισμών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό: Εικαστικοί όλων των μέσων, επιμελητές / θεωρητικοί/ κριτικοί τέχνης (ατομικά ή σε ομάδες) χορογράφοι-χορευτές, σκηνοθέτες - ηθοποιοί, μουσικοί-συνθέτες, συγγραφείς, φωτογράφοι, designers, bloggers, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντολόγοι, περιπατητές, τοπικοί σύλλογοι, ακτιβιστές, συντεχνίες/ οργανισμοί/ φορείς/ ομάδες με πολιτιστική και οικολογική ευαισθησία

Στόχος της θεματικής είναι να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύγχρονης διεπιστημονικής πρακτικής της εικαστικής τέχνης, της έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και νέων μέσων έκφρασης με τον τόπο και τον χρόνο στα “υλικά” περιβάλλοντα του νησιού. Τα εν λόγω περιβάλλοντα είναι διάφορα: κατασκευασμένα και φυσικά, εσωτερικά και εξωτερικά, αστικά και αγροτικά, υλικά και άυλα και περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα, αγροτικών - φυσικών μνημείων και τοποθεσιών, ιστορικών κτιρίων και μονοπατιών.

Καλούμε τους συμμετέχοντες να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων στο νησί, να δουλέψουν με την φυσική ύλη, να προβληματιστούν για επίκαιρα οικολογικά, κοινωνικά θέματα, ζητήματα πολιτισμού και τοπικότητας, να συστήσουν κοινότητες συνεργασίας, και να δημιουργήσουν πρωτότυπα site-specific, συλλογικά, θεωρητικά και απτά έργου σε ένα μη αστικό περιβάλλον.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 15 ΑυγούστουΗ επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται σταδιακά και η επικοινωνία μαζί τους θα ξεκινήσει πριν την λήξη της προθεσμίας.

διάρκεια residency: 26 Σεπτεμβρίου - 18 Οκτωβρίου 2020
Πληροφορίες για το Residency (διαβαστε προσεκτικά): pdf

Χάρτης τοποθεσιώνΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ COVID-19Η θεματική "Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία” εισήχθη το 2019, δομημένη πάνω σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους φιλοξενίας, μία ανά φυσικό στοιχείο και εποχή του χρόνου. Το residency επρόκειτο να έχει τη διάρκεια ενός σχεδόν χρόνου, επικεντρώνοντας τις παραγωγές του σε ένα στοιχείο ανά εποχή, σε μια πληθώρα επιλεγμένων τοποθεσιών.

Το πρώτο residency, το Στοιχείο της Φωτιάς, υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Όμως, ενόψει της πανδημίας του COVID-19, που απέτρεψε την πραγματοποίηση της δεύτερης περιόδου φιλοξενίας, ο άξονας της θεματικής προσαρμόστηκε ώστε οι παραγωγές να λάβουν χώρα σε μια κοινή περίοδο, 26 Σεπτεμβρίου με 18 Οκτωβρίου, ώστε να μην υποβαθμιστεί η θεματική και ταυτόχρονα να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα και οι ενδείξεις σχετικά με τον ιό.

Σχετικά με το στοιχείο της Φωτιάς, αν και πραγματοποιήθηκε το αντίστοιχο residency, όπως και το στοιχείο του Νερού, που ήταν προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, καθώς η διαχείριση της θεματικής αλλάζει ολικώς για να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία σε μια περίοδο, οι αιτήσεις ανοίγουν ξανά.

Έτσι, σε σχέση με την προηγούμενη δομή του residency, οι αλλαγές είναι οι εξής:
-Θα πραγματοποιηθεί ΕΝΑ residency, το οποίο θα συγκεντρώνει 20-24 παραγωγές για όλα τα Στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά)

-Το residency είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου-18 Οκτωβρίου.
-Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 15 Αυγούστου για όλα τα στοιχεία
-Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν στην αίτησή τους πρόταση για ΈΝΑ Στοιχείο, σε συνδυασμό με μια από τις τοποθεσίες που του αναλογούν, ως εξής:
Φωτιά: Λατομεία Κουμελά, χωριό Ισμαήλ, φάρος Παπάργυρας
Νερό: Λατομεία Κουμελά, Λιβάδι Κώμης, Παραλία Λιβάδας
Αέρας: φάρος Παπάργυρας, Κακιά Σκάλα, Παραλία Λιβάδας
Γη: Κακιά Σκάλα, χωριό Ισμαήλ, Λιβάδι Κώμης
-Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο residency ως guest (περιορισμένη διαμονή)Υπο την Αιγίδα:

Υπο την Αιγίδα του Ελληνικού ICOMOS:

Με την Υποστήριξη:

Με τη συνεργασία:

Με την ευγενική χορηγία

Μέλος του:Τοπικοί Χορηγοί:

Χορηγοί επικοινωνίας: